Tablou electric pentru apartament: când trebuie schimbat și cum se montează?

Tablou electric pentru apartament: când trebuie schimbat și cum se montează?

Într-un apartament, siguranța locatarilor depinde de instalația electrică, motiv pentru care este foarte important ca aceasta să fie efectuată de profesioniști. O parte componentă esențială din instalația electrică este chiar tabloul, care se ocupă de distribuirea energiei electrice către receptori.

Consumatorii casnici pot fi determinați să schimbe acest tablou electric, atunci când dispozitivul a atins deja pragul de 20 de ani vechime.

Dacă ești în căutarea unui tablou electric și vrei să afli cât mai multe informații prețioase despre acesta, citește mai departe. Descoperă care sunt principalele semne care ar trebui să-ți dea de gândit cu privire la schimbarea acestuia, dar fii la curent și cu principalele aspecte despre montarea dispozitivului în siguranță.

Când să înlocuiești un tablou electric cu unul nou?

Cu toate că tablourile electrice sunt construite să aibă o rezistență îndelungată, există câteva semne la care ar trebui să fii atent și care te pot atenționa că a venit momentul să investești într-un dispozitiv nou:

  • Vârsta – în cazul în care tabloul electric are o durată de viață de peste 15 ani, pentru siguranța propriei locuințe cel mai indicat ar fi să iei în considerare schimbarea sa. Dispozitivele vechi nu mai au capacitatea de a face față cerințelor de consum din prezent și aparaturilor moderne;
  • Declanșarea frecventă a siguranțelor – în ultima vreme întrerupătoarele și siguranțele de la panou au început să se declanșeze din ce în ce mai des? Atunci, cel mai probabil, panoul electric este supraîncărcat, arătând că nu poate să facă față cerințelor tale de consum;
  • Rugină la panourile electrice realizate din metal – observi urme sau pete de rugină pe suprafața tabloului electric? Atunci nu amâna înlocuirea acestuia, pentru că există riscul să nu mai ofere protecție suficientă pentru siguranțe;
  • Deteriorare remarcată vizual – dacă ai observat că tabloul electric este deteriorat și simți miros de ars provenind chiar de la acesta, înlocuiește-l în cel mai scurt timp posibil, pentru că poate reprezenta un risc pentru toate electrocasnicele și aparatele conectate la el.
  • Înlocuirea unui astfel de aparat se efectuează doar de către electricieni profesioniști, pentru că montarea incorectă a tabloului electric poate duce la riscuri serioase, cum ar fi șocurile electrice sau chiar incendiile. Electricienii autorizați ANRE dispun de toate cunoștințele necesare pentru a evalua starea rețelei electrice existente, asigurând o instalare conform standardelor de siguranță.

Cum se montează corect un tablou electric?

Pentru ca tabloul electric să fie montat corect, este nevoie, așa cum s-a menționat și anterior, de electricieni autorizați ANRE, care știu exact ce au de făcut. Pentru început, trebuie stabilit locul de amplasare, care trebuie să fie corect ventilat, lipsit de umiditate. Cu alte cuvinte, nu poți monta un astfel de sistem în baie sau bucătărie.

Înainte de a efectua achiziția, asigură-te că ai ales un tablou electric de încredere, de la o marcă de renume. Variantele ieftine, cu o calitate îndoielnică, implică reparații frecvente și chiar situații care te pot pune în pericol. De asemenea, pentru ca instalația să funcționeze în parametri optimi, este foarte important să fie făcută împământarea adecvată, conform reglementărilor legale.

La panoul electric trebuie să se folosească siguranțe corect instalate, pentru a proteja întregul sistem electric de posibile supraîncărcări. În plus, tabloul trebuie să fie echipat și cu o protecție potrivită a circuitului, iar cablurile să fie instalate de către experți. După ce echipa de electricieni se asigură că totul este echilibrat și că tabloul funcționează în parametri optimi, are loc inspecția finală.

Ce siguranțe se folosesc la un tablou electric?

Principalele componente care nu trebuie să lipsească din instalația unui tablou electric sunt chiar siguranțele, care oferă protecție împotriva scurtcircuitelor și supratensiunilor electrice. La ora actuală există mai multe siguranțe care se folosesc pentru panourile electrice, cum ar fi siguranțele automate care se clasifică în:

  • Siguranțe sau disjunctoare de curba C – se folosesc în mediul industrial;
  • Disjunctarele sau siguranțele de curba B – acestea sunt folosite de utilizatorii casnici și au rolul de a proteja circuitele de supraîncărcări, eliminând complet riscul de incendiu.

Tablou electric de încredere, pentru o locuință protejată – vezi oferta Electric14.ro!

Dacă a venit momentul să înlocuiești tabloul electric vechi cu unul nou, descoperă oferta prezentă la Electric14.ro, unde vei găsi o gamă variată de produse moderne, care răspund chiar și celor mai ridicate așteptări și cerințe de consum. Investește într-un tablou electric performant, cu o durată îndelungată de viață de la Electric14 și vei avea parte de o calitate superioară.