Ghidul de modă GLAMI: stilurile vestimentare ale Gen Z, virale și în 2024

Ghidul de modă GLAMI: stilurile vestimentare ale Gen Z, virale și în 2024

Reprezentanții Gen Z surprind constant prin spiritul lor nonconformist, prin dorința de a-și contura personalitatea cu tușe cât mai inedite și de a se face remarcați. Cum reușesc însă? Unul dintre răspunsuri este oferit de vestimentație – instrument cheie de exprimare pentru tineri – care aduce în atenție o abordare proaspătă și eclectică. De la fuste elegante, la pantaloni largi, sacouri oversized sau bluze vintage, toate își fac loc cu ușurință în garderobă și se îmbină armonios atunci când există curajul de afirmare și de redescoperire a sinelui.

Întrucât această creativitate stilistică nu putea rămâne fără ecou, pe podiumul preferințelor și-au făcut apariția câteva trenduri de efect, ce au rămas virale chiar și în 2024. GLAMI, platforma europeană lider în descoperirea modei, le-a analizat cu grijă, iar acum îți prezintă piesele și combinațiile lor cele mai în vogă.

Gorpcore, pentru lejeritate și simț practic

Gorpcore a cucerit inimile Gen Z prin confort, fiind opțiunea perfectă pentru ieșirile în oraș sau scurtele plimbări cu prietenii. Se inspiră din moda outdoor, încorporând în ținutele zilnice caracterul practic al echipamentului de drumeție, al pantofilor sport, al jachetelor din lână sau windbreaker, al pantalonilor cargo, al rucsacurilor amuzante și pălăriilor de tip bucket.

A devenit rapid o direcție vestimentară globală, iar asta și datorită popularității esteticii articolelor sport. În România, anul 2023 a adus o creștere a căutărilor pe GLAMI.ro de 237% la încălțămintea outdoor, de 21% la jachetele windbreaker, de 19% la pantalonii de trening pentru femei și de 53% în cazul celor pentru bărbați. Printre brandurile reprezentative ale acestui stil se numără Salomon, care a avut parte de o creștere a căutărilor cu 20%.

Blokette, pentru fanii pieselor vintage

Moda este circulară, iar asta ne-o demonstrează fără doar și poate Blokette. Acesta oferă totuși un alt aer îmbrăcămintei sport vintage, prezentând-o într-o maniera jucăușă și feminină. Deși are la bază Blokecore, un stil masculin concentrat pe tricouri de fotbal și pantofi sport Adidas Samba, trendul aduce o notă delicată prin integrarea panglicilor, fustelor și cravatelor.

Ce creștere în căutări au cunoscut pantofii sport Adidas Samba anul trecut? Este vorba despre un procent impresionant de 330%, în timp ce categoria tricourilor de fotbal s-a bucurat de un plus de 64%.
Mai mult decât atât, odată cu apropierea jocurilor olimpice de la Paris, este posibil ca Blokette să-și facă simțită prezența din ce în ce mai mult.

Bimbocore, pentru mai multă încredere

Toată lumea care iubește rozul a auzit și a fost încântată deja de Bimbocore. Conceptul a fost ilustrat foarte bine de Britney Spears, Paris Hilton sau Reese Witherspoon în filmul „Blonda de la Drept”. Acest stil hiper-feminin aduce în prim-plan articole precum treninguri din velur, haine de blană, fuste mini, pantofi cu toc și genți strălucitoare, impresionând prin extravaganță și combinații îndrăznețe.
Astăzi, gravitează în jurul ideii de „body positivity”, servind ca o eliberare de stereotipuri și judecată socială, încurajând persoanele să se simtă bine în corpurile și hainele lor.

Fun fact de încheiere: o creștere interesantă pe GLAMI.ro au avut-o paltoanele din blană, care au fost cu 5% mai dorite în perioada sus menționată. Acestea n-au fost apreciate doar pentru aspectul lor plin de rafinament, ci și pentru confortul termic. De asemenea, estetica „Mob Wife” contribuie activ la creșterea popularității categoriei în cauză.

Indiferent de generația din care faci parte sau de stilul vestimentar adoptat, nu uita că cel mai important este să te simți bine cu tine! GLAMI.ro îți pune la dispoziție o varietate de articole din mii de magazine virtuale, pentru ca tu să faci fără efort alegerile care te reprezintă!